سردترین سیاره جهان با دمای منفی 87 درجه سانتیگراد بهصورت رسمی و به لطف تلسکوپ فضایی جیمز وب در مدار یک کوتوله سفید شناسایی شد.
ستارهشناسان با بهرهگیری از تلسکوپ فضایی «جیمز وب» موفق به شناسایی سردترین سیارهای شدند که تاکنون کشف شده است. این سیاره که «WD 1856+534 b» نام دارد، به دور یک ستاره کوتوله سفید در فاصله ۸۱ سال نوری از زمین میچرخد.
این سیاره غولپیکر که جرمی حدود شش برابر سیاره مشتری دارد، نخستین سیارهای است که عبورش از مقابل یک کوتوله سفید به ثبت رسیده است.
بررسیهای تازهای که با کمک «ابزار فروسرخ میانی» (MIRI) در «تلسکوپ جیمز وب» انجام شد، نشان میدهد که WD 1856+534 b با میانگین دمای منفی ۸۷ درجه سانتیگراد، سردترین سیاره فراخورشیدی شناساییشده تا امروز به شمار میرود.
سرپرستی این تحقیقات را «مری آن لیمباخ» از دانشگاه میشیگان بر عهده داشت. او به همراه تیمی از پژوهشگران، با تحلیل دادههای دریافتی، ویژگیهای دقیقتر این سیاره را بررسی کرد.
این پروژه بخشی از برنامه «رصد عمومی چرخه ۳» تلسکوپ جیمز وب بود که تمرکز آن بر تصویربرداری مستقیم از سیارات فراخورشیدی و مطالعه ویژگیهای آنها از طریق طیفسنجی است.
روش تصویربرداری مستقیم، به دانشمندان این امکان را میدهد که ترکیبات شیمیایی موجود در جو سیارات را شناسایی کرده و در جستوجوی نشانههای زیستی چون آب یا اکسیژن باشند؛ موضوعی که میتواند زمینهساز کشف حیات فرازمینی در آینده شود.
از آنجا که نور ستارههای میزبان معمولاً سیارات اطرافشان را تحت شعاع قرار میدهد، تصویربرداری مستقیم از سیارات چالشی بزرگ است و معمولاً فقط در مورد سیارات بزرگ و داغ در مدارهای دورتر موفقیتآمیز بوده است.
اما کوتولههای سفید به دلیل درخشندگی کم، شرایط مناسبی برای آشکارسازی سیارات سرد ایجاد میکنند. آنها نه تنها به اخترشناسان امکان مطالعه سامانههای سیارهای پس از مرگ ستاره مادر را میدهند، بلکه فرصت مناسبی برای بررسی بقای شرایط زیستپذیر پیرامون این بقایای ستارهای فراهم میآورند.
تحقیقات جدید نه تنها وجود WD 1856+534 b را تأیید کرد، بلکه نشان داد سیارات میتوانند پس از مرگ ستارههایشان در مدارهای نزدیک به حیاتپذیر پناه بگیرند.
تیم پژوهشی امیدوار است با مشاهدات بیشتر توسط «جیمز وب»، بتوان سیارات بیشتری در اطراف کوتولههای سفید کشف کرد و اطلاعات بیشتری درباره آینده احتمالی منظومههای سیارهای به دست آورد.