ماریو بارگاس یوسا ، نویسنده بزرگ اهل کشور پرو و برنده نوبل ادبیات، در ۸۹ سالگی در لیما و در کنار خانوادهاش چشم از جهان فروبست.
آلوارو بارگاس یوسا، فرزند نویسنده و تحلیلگر سیاسی شناختهشده، روز یکشنبه ۲۴ فروردین در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس خبر درگذشت پدرش را اعلام کرد. به گفته او، ماریو بارگاس یوسا در آرامش و در جمع خانوادهاش در لیما، پایتخت پرو، از دنیا رفت.
بارگاس یوسا از برجستهترین نویسندگان ادبیات آمریکای لاتین در قرن بیستم بود؛ نویسندهای که در سال ۲۰۱۰ جایزه نوبل ادبیات را برای آثاری چون خاله خولیا و نویسنده، مرگ در آند و جنگ آخرالزمان دریافت کرد. آثار او اغلب به نقد رژیمهای سرکوبگر و بررسی پیچیدگیهای قدرت، سیاست و روان انسان میپرداختند.
او در جوانی گرایشهای چپگرایانه داشت اما در ادامه مسیر فکریاش به باورهای لیبرال و محافظهکارانه نزدیک شد؛ تغییری که باعث شد از روشنفکران چپگرای همنسلش فاصله بگیرد.
در سال ۱۹۹۰، بارگاس یوسا برای نجات کشورش از بحران اقتصادی و آشوبهای داخلی، وارد رقابت انتخابات ریاستجمهوری پرو شد. او با وجود رسیدن به دور دوم، رقابت را به آلبرتو فوجیموری واگذار کرد. پس از این شکست، به اسپانیا رفت، اما همچنان در عرصه سیاسی آمریکای لاتین حضوری فعال داشت و بارها از چهرههایی چون هوگو چاوز انتقاد کرد.
او تجربیات شخصیاش را نیز وارد داستانها میکرد. مثلاً نخستین رمانش، عصر قهرمان، بازتابی از دوران تحصیلش در آکادمی نظامی لیما بود. همچنین در کتاب خاطراتش با نام ماهی در آب، از تجربه نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری نوشت.
در گفتوگویی با خبرگزاری رویترز در سال ۲۰۰۱ در مادرید گفته بود: «
وشتههای یک نویسنده از دل زندگی شخصیاش شکل میگیرند؛ و هرچه عمر میگذرد، این تجربهها ژرفتر و پربارتر میشوند.