اولین خورشیدگرفتگی 1404 در تاریخ ۹ فروردین رخ خواهد داد، اما این پدیده نجومی که آخرین گرفت از ساروس ۱۴۹ است، در ایران قابل مشاهده نخواهد بود.
خورشیدگرفتگی جزئی ۹ فروردین ۱۴۰۴، آخرین پدیده این نوع از چرخه ساروس ۱۴۹ خواهد بود، اما ساکنان ایران امکان مشاهده آن را نخواهند داشت.
مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، اعلام کرد که این خورشیدگرفتگی جزئی دقیقاً دو هفته پس از ماهگرفتگی کامل ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ رخ خواهد داد. با این حال، همانند ماهگرفتگی مذکور، این پدیده نیز از ایران قابل رویت نخواهد بود.
این خورشیدگرفتگی 1404 در بخشهایی از اروپا، شمال آسیا، مناطق شمالی و غربی آفریقا، آمریکای شمالی، قسمتهای شمالی آمریکای جنوبی، اقیانوس اطلس و قطب شمال قابل مشاهده خواهد بود. بر اساس پیشبینیها، شهر وین، پایتخت اتریش، با تنها ۶ درصد گرفت و شهر نوک (پایتخت گرینلند) با ۸۷ درصد پوشیدگی خورشید، از جمله نقاط شاخص این پدیده خواهند بود.
خورشیدگرفتگی ۹ فروردین ۱۴۰۴ متعلق به چرخه ساروس ۱۴۹ است و بیست و یکمین خورشیدگرفتگی از مجموع ۷۱ گرفت این چرخه محسوب میشود. این دوره نجومی اولین بار در ۳۱ مرداد سال ۱۰۴۳ خورشیدی آغاز شده و آخرین گرفت آن نیز در ۶ مهر ۲۳۰۵ رخ خواهد داد. این چرخه شامل ۲۸ خورشیدگرفتگی جزئی، ۲۳ خورگرفت حلقوی، ۱۷ خورشیدگرفتگی کامل مهرتابان و ۳ گرفت کلی-حلقوی است.
بر اساس محاسبات نجومی، این خورشیدگرفتگی در ساعت ۸:۵۰:۴۳ به وقت جهانی در اولین نقطه زمین قابل مشاهده خواهد بود. اوج آن در ساعت ۱۰:۴۷:۲۷ رخ میدهد و در ساعت ۱۲:۴۳:۴۵ به پایان خواهد رسید. این پدیده همچنین به عنوان بزرگترین خورشیدگرفتگی جزئی در چرخه ساروس ۱۴۹ شناخته میشود، زیرا بیشترین سطح خورشید را در مقایسه با دیگر گرفتهای این چرخه پوشش خواهد داد.